Beyan Dönemi: 2023 Yılı Gelir Vergisi Beyannamesi Hakkında Bilgiler
- nazgedizsener1
- 1 Mar 2024
- 2 dakikada okunur

Kira geliriniz var mı? 2023 yılında brüt 1.900.000 TL üzerinde maaş, prim ve benzeri ücret geliri elde ettiniz mi? Ya da bir sene içerisinde iki ayrı işverenden gelir mi elde ettiniz?
Bu ve buna benzer durumlar gerçek kişilere yıllık gelir vergisini beyan etme yükümlülüğü doğurur. Hem beyan edip hem de yıl içinde bazı giderlerinizi indirim konusu yapıp gelir vergisi iadesi alınarak bütçenize ek katkı yapma ihtimalini biliyor muydunuz?
Eğer ki bu durumlardan bir ya da birkaçına sahipseniz, beyan yükümlülüğünüzün olup olmadığına dair araştırma yapmaya başlamalısınız.

Peki Gelir Vergisi Beyannamesi Nedir?
Gelir vergisi beyannamesi, bir önceki yıl elde edilen gelirlerin beyan edildiği ve vergisinin hesaplandığı bir formdur. Her yıl Mart ayında verilir.
Bazı durumlarda beyanname verme yükümlülüğünden muaf tutulurken, bazı durumlarda da indirim ve istisna haklarınız olabilir.
Vergi İndirimleri ve İstisnaları
Gelir vergisi beyannamesinde birçok vergi indirimi ve istisnasından belli yüzdesel oranlarda yararlanma imkanınız vardır. Bunlardan bazıları şunlardır:
Eğitim Masrafları: Çocuklarınız için ödediğiniz eğitim ücretleri (kreş, anaokulu, ilkokul, ortaokul, lise, üniversite vb.)
Kendiniz için ödediğiniz eğitim ücretleri (kurslar, sertifika programları, yüksek lisans, doktora vb.)
Sağlık Masrafları: Kendiniz, eşiniz ve bakmakla yükümlü olduğunuz çocuklar için ödediğiniz sağlık giderleri (hastane masrafları, doktor muayene ücretleri, ilaçlar, tıbbi cihazlar vb.)
Kamu Yararına Çalışan Dernek ve Vakıflara Yapılan Bağışlar ve Yardımlar
Sigorta Poliçe Masrafları: Yaptırdığınız hayat sigortası, sağlık sigortası, konut sigortası, trafik sigortası gibi sigorta poliçelerinin yıllık primleri
Peki Gelir Vergisi Beyannamesini Zamanında Verilmezse Ne Olur ?
Gelir Vergisi Beyannamesi Vermemenin Sonuçları
Gelir vergisi beyannamesi verme yükümlülüğü olup beyanname vermeyen gerçek kişi vergi mükellefleri, bir takım yaptırımlar ile karşılaşabilirler. Bunlar; Vergi Ziyaı Cezası, Gecikme Zammı ve Usulsüzlük Cezalarını kapsayabilir.
Beyanname Hazırlamada Yardım Alma
Beyanname hazırlama konusunda tereddütleri olan kişiler, mali müşavirlerden veya vergi dairelerinden yardım alabilirler.
Vergi Dertlerine Gülümseten İpuçları:
Beyannameyi erkenden doldurmalısınız, son dakikaya bırakmamalısınız.(Online sistemde yaşanacak aksaklıkları bertaraf edersiniz :)
Karmaşık işlemler için bir mali müşavirden yardım alabilirsiniz.
GİB'in internet sitesindeki videoları ve rehberleri incelemelisiniz.
Beyanname doldururken kafan karışırsa, internette araştırma yapmaktan çekinmeyiniz.
Herhangi bir vergi dairesinin halkla ilişkiler biriminden yardım alabilirsiniz.
Unutmayın: Beyanname vermemek veya yanlış beyanname vermek cezalara yol açabilir.!
Comments